top of page

Fjerkræ

Vi er stolte af nu at kunne tilbyde Svinningegårdens skovkyllinger som en del af vores Velfærds koncept

Skovkyllinger er et koncept som ikke ses mange steder i Danmark. Vores mål med disse kyllinger er at have 100% fokus på mest mulig dyrevelfærd og højeste kødkvalitet.

Dyrevelfærden opnås gennem masser af plads til kyllingerne i deres naturlige miljø og rigeligt med foder og vand.

Kødkvaliteten fås gennem den rigtige race, den rigtige type foder og masser af motion. Kombinationen af disse to kvalitetsstempler giver således det lækreste kyllingekød, som kan nydes med god samvittighed om at kyllingen har haft et dejligt, langt liv fyldt med velfærd.

Kyllinger har ligeledes et meget lille aftryk på miljøet. De udleder ikke særligt meget CO2, deres gylle er yderst sparsom og de kræver ikke så meget plads som større husdyr. Af disse årsager mente vi også at kyllinger var det helt rigtige til Svinningegården.

Vi håber I alle vil tage rigtig godt imod vores nye gourmetprodukt og ønsker jer alle en dejlig sommer med masser af sundt kyllingekød til grillen.

Racen

Plymouth Rock er racen vi har valgt til vores skov. Racen er kendt for at levere den bedste kødkvalitet og de vokser med en fornuftig hastighed så kødet forbliver mørt i modsætning til de langsomt voksende kyllinger, hvor kødet kan risikere at blive lidt sejt før kyllingen er stor nok til at blive slagtet.

Plymouth Rock fås i flere forskellige nuancer. En gråstribet og en hvid, samt i dværgstørrelse og alm. størrelse. Vi har valgt den hvide, normale størrelse for at undgå for mange "krydsninger" og fordi vi synes den kridhvide kylling som står i skærende kontrast til den grønne og brune skovbund passer godt sammen.

Racens temperament har også været vigtigt for os. Vi ønskede en rolig kylling der kunne passes af alle, store som små og det har vi fået. Vi har haft flere skolebørn forbi og se kyllinger som forløb meget roligt og børnene nød at opleve kyllingerne i deres naturlige miljø.


Opdræt

Forberedelserne bestod i at finde nogle passende haller til kyllingerne, den rigtige type hegn og sikringen mod ræve og andre firbenede rovdyr.

Vi begyndte for ca. et år siden med at tage en del af marken på østsiden af gården, ud af drift. Her såede vi en blanding af kløver- og rajgræs som vi mente var det helt rigtige for kyllingerne. Kløveret fordi de kunne spise løs af den sort og rajgræsset for at få lidt højde på græsset som de kunne gå på opdagelse i, samt få bare en smule dække fra rovfuglene. Samtidig tiltrækker kløveret også en masse insekter som kyllingerne nyder rigtig godt af dagen lang.


Da græsset var vokset godt til, byggede vi en rundbuehal der var tilpas stor, men stadig kunne isoleres og varmes op til 35 grader celcius. Herefter satte vi hegnet op som faktisk er et 260 meter langt fiskenet, men det gør at ræven ikke kan kravle i det og maskerne er små nok til at mår og ilder ikke kan komme igennem. Slutteligt har vi sat to eltråde op rundt om hele indhegningen for også at holde ræv og div. væk.

Vi fik det første hold kyllinger fra Bangs Hønniker ved Ugerløse d. 24. april som daggamle og fik travlt med at varme hallen op til konstante 35 grader døgnet rundt. Der er anvendt varmekanon, afskærmning og to terrassevarmere til at opnå det ønskede antal grader. Det var vanskeligt, men det virkede.


Efter ca. tre uger, da kyllingerne begyndte selv at kunne holde varmen, åbnede vi hallen op og lod dem selv gå på opdagelse i det høje græs og den store skov med de høje bøgetræer og 100 år gamle egetræer. Det tog lidt tid for dem at turde begive sig ud, men efter ca. en uges tilvænning var de rundt i hele folden og man kunne se hvor meget de elskede at skrabe i den ramsløgsdækkede skovbund efter insekter, regnorme og hvad de ellers kunne finde. Også ramsløgene blev spist med stort velbehag.

Efter ca. 60-65 dage bliver de nænsomt indfanget og slagtet hos Bangs Hønniker med mange års erfaring indenfor både opdræt og slagtning. Kyllingerne har før slagtning en vægt på 3-4 kg som giver en slagtevægt på ca. 2-3 kg. Perfekt størrelse til en familie på 4-5 mennesker og dobbelt så stor som dem man normalt finder i supermarkedet.


bottom of page